Peanut butter american burger z chutney z ananasa
Składniki
Burgerowe bułeczki i dodatki
- 10 g drożdży świeżych/ można użyć instant (ok. łyżeczki) i pominąć robienie rozczynu
- 100 ml mleka
- 150 g mąka pszenna lub mieszanka orkiszowej z pszenną
- szczypt soli
- pół łyżeczek cukru
- 1 jajko
- 40 g masła
- 1 garść sezamu białego/ czarnuszki
- 1 kg mięsa wołowego mielonego
- pieprz, sól do smaku
- sos BBQ do smaku
- 10 plastrów boczku
- kilka łyżek masła orzechowego
- paczka rukoli
- 5 szt plastrów sera cheddar dobrej jakości
- 1 szt duża czerwona cebula
- 1 szt pomidor (opcjonalnie)
Chutney ananasowe
- 1 szt średni ananas/ ewentualnie z puszki, ale gorzej
- 1 szt szalotka
- 1-2 szt żółte ostre papryczki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego/palmowego
- pół łyżeczek kuminu (opcjonalnie, ale warto)
Przygotowanie:
Krok 1
Najpierw zabieramy się za bułeczki! Lekko ciepłe mleko w ilości 4 łyżek wymieszać z drożdżami, cukrem i odrobiną mąki- odstawić na kilka minut dopóki drożdże nie zaczną się pienić.
Dodać rozczyn i resztę mleka do miski z przesianymi: mąką, cukrem i solą- wymieszać. Dodać żółtko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta uformować bułeczki, posmarować białkiem i posypać sezamem (lub czarnuszką), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny Piec około 20 minut dopóki bułeczki nie będą rumiane. (można w międzyczasi nakłuć suchym patyczkiem- jeśli pozostanie czysty- bułeczki są gotowe)
Krok 2
CHUTNEY: Ananasa umyć, obrać, pokroić w kostkę (używamy tylko miękkich części). Szalotkę drobno posiekać. Następnie wrzucić szaltokę do garnka (z grubszym dnem) a po chwili ananasa wraz z resztą składników (oprócz papryczki) i gotować pod przykryciem do miękkości (około 10- 15 minut) od czasu do czasu mieszając, pod koniec wsypać posiekaną w plasterki papryczkę chilli. Całość można zblendować jeśli wolimy chutney w formie musu.
Krok 3
MIĘSO: Z wołowiny uformować kotlety- dodać pieprzu i soli według uznania smażyć na patelni grillowej około 2-3 minut z każdej strony w zależności od preferencji wysmażenia. Mięso można wymieszać z kilkoma łyżeczkami sosu bbq. Na smażące się mięso położyć ser cheddar dobrej jakości. W międzyczasie smażyć plastry boczku na patelni aż do uzyskania chrupkiego bekonu.
Dolną bułkę (podgrzaną) posmarować ciepłym chutneyem, ułożyć rukolę, cheddar, wołowinę posmarować obficie masłem orzechowym, bekon, plastry czerwonej cebuli i opcjonalnie pomidora. Górną bułkę można posmarować sosem BBQ. Gotowe!