Bułeczki z cheddarem
Składniki
- Zaczyn drożdżowy:
- 40 g drożdży
- 85 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- Ciasto właściwe:
- 350 g mąki pszennej
- 180 ml wody *
- 50 g sera cheddara
- 2 szczypty soli
- Dodatkowo
- 50 g sera cheddara
- 1 łyżka mleka
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczyn drożdżowy
Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe
Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ciepłą wodę i ser starty na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 8 równych kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy serem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25 minut. Bułeczki po upieczeniu powinny być rumiane. Studzimy na kratce.
Notes
* wody należy dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od rodzaju użytej mąki.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/buleczki-z-cheddarem/