Bułeczki wytrawne
Składniki
- 60 dkg mąki pszennej
- 5 dkg drożdży
- jajko
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0.5 łyżeczki cukru
- 5 dkg salami
- 15 dkg sera żółtego
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja.
Krok 2
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać oliwę, jajka oraz mleko wyrośnięte z drożdżami. Wyrobić elastyczne miękkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Dzielimy na połowę. Na jednej części ciasta układamy wszystkie dodatki. Przykrywamy go drugą częścią. Złożone ciasto tniemy na 2 cm plastry i rolujemy. Następnie zwijamy w kształt bułeczki.
Krok 4
Formy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy przygotowane bułki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Czas pieczenia około 20-25 minut.