Cynamonowe bułeczki
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 650 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 2 jajka
- 0.5 łyżeczki soli
- dodatkowe jajko do posmarowania bułeczek
Nadzienie i Lukier
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 1/2 łyżeczek cynamonu
- 125 g serka kremowego
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 2-4 łyżek mleka (w zależności od konsystencji – lukier ma być kremowy ale nie za gęsty, ma delikatnie spływać z bułeczek)
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Na środku suchych składników zrób dołek, pokrusz do niego drożdże. W średniej wielkości misce roztrzep jajka. Dodaj do nich mleko i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj. Tak powstały płyn wlej do dołeczka z drożdżami i wyrób na miękkie i sprężyste ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i ciche miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie w niedużej miseczce wymieszaj składniki na nadzienie: masło, cukier i cynamon.
Krok 2
Gdy ciasto wyrośnie, 1/3 rozwałkuj na kształt blaszki (o wymiarach ok. 30x24 cm) – w ten sposób tworzymy spód bułek. Resztę ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. Posmaruj równomiernie nadzieniem, zwiń w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi i pokrój na około 4 cm krążki. Tak przygotowane bułeczki ułóż na przygotowanym spodzie. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 min.
Krok 3
W tym czasie nagrzej piekarnik do 230 st. C. Tuż przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20-25 min. Kiedy ciasto jest w piekarniku dokładnie wymieszaj składniki na lukier: serek kremowy, cukier puder i mleko. Na koniec polej nim lekko przestudzone bułeczki.