Bułeczki
Składniki
ciasto
- 10 dkg drożdży
- 8 łyżeczek cukru
- 1 kg mąki
- 2 żółtka
- 0.5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 1 zapach śmietankowy
farsz do bułeczek
- 50 dkg białego twarożku
- 1 opakowanie kaszy gryczanej
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto
Z drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić "rozczyn" (potrzebne większe naczynie, bo rośnie).
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić dołeczek, wlać olej, wbić żółtka, następnie dolać "rozczyn" z drożdży, pozostałe mleko i zapach.Zagnieść ciasto tak, by wpuścić do niego jak najwięcej powietrza. Ciasto ugniecione powinno "odchodzić od ręki".
Ja ugniecione ciasto zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ugotować kasze gryczaną (1 torebka w zupełności wystarcza), wymieszać z serem dodać cukier do smaku. Formować bułeczki.
Blaszki posmarować olejem, ułożyć luźno bułeczki, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.Rozmącić białko, pomalować nim bułeczki (dla dekoracji posypać makiem lub sezamem).
Piec w temperaturze 180 - 200 stopni.
Smacznego :-)