Burger z łososiem i serem żółtym
Składniki
- 100 g filetu z łososia
- 1 szt bułka pszenna
- 1 szt papryka
- 2 szt plastry sera Gouda MSM Mońki
- 1 szt plaster pomidora
- 1 szt liść sałaty rzymskiej
- 1 szczpyta soli, pieprzu, czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Krok 1
Łososia przyprawić pieprzem, solą i czosnkiem, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 15 – 20 minut.
Krok 2
W tym czasie pokroić paprykę i pomidora.
Krok 3
Bułkę podgrzać w piekarniku do osiągnięcia wymaganej chrupkości.
Krok 4
Na przekrojonej bułce ułożyć liść sałaty, upieczonego łososia, ser żółty, plaster pomidora i papryki i kolejny plaster sera.
Krok 5
Wbijamy wykałaczkę, dekorujemy oliwką i szczypiorem.
Krok 6
Do burgera możemy dodać ulubiony sos, ketchup lub majonez.