Bułki z kuminem, wysadzane boczkiem i dynią w miodzie
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kuminu/kminu rzymskiego
- 1 kg dyni
- 1 łyżka miodu
- 16 plastrów boczku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Mieszamy mikserem, aż mleko się spieni.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kmin rzymski, całość wyrabiamy rękoma aż uzyskamy zwarte ciasto. Wałkujemy tak, żeby uzyskać kawałek ciasta o grubości 2 cm, wyciskamy szklanką (użyłam lampki do wina) okręgi. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-25 min.
Krok 2
W trakcie, gdy bułki się pieką, plastry bekonu smażymy na patelni, aż wytopi się tłuszcz.
Nie myjąc patelni, dodajemy łyżkę masła i smażymy dynię, pokrojoną w kostkę.
Gotowe bułki podajemy z dynią i boczkiem.