Paluchy drożdżowe z sosem pomidorowym i chili
Składniki
Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanek mąki pszennej
- 2 i 1/2 dkg świeżych drożdży
Nadzienie:
- 4 łyżki sosu pomidorowego z chili
- 10 dkg żółtego sera
Przygotowanie:
Krok 1
1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz mieszankę z drożdżami. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na prostokąt, przecinamy na połowę. Jedną część smarujemy sosem, następnie układamy na nim ser i wędlinę, drugą część również smarujemy sosem, przykrywamy pierwszą część ciasta i przyciskamy dłonią by ładnie ciasto się skleiło.