Bułeczki ze szpinakiem
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 0.5 szklanki otrębów pszennych
- 2 dkg drożdży
- 0.5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka płaska soli
- 100 ml mleka
- 150 ml wody
- 100 g smalczyku smakowita pajda
- 100 g szpinaku mrożonego
- 1 jajko
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże rozmieszać z mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuścić na patelni smalczyk rośliny, wrzucić szpinak i przesmażać do odparowania nadmiaru wody, przestudzić. Do dużej miski, dodać przesianą mąkę, otręby, rozczyn, pozostałe mleko i wodę. Na końcu dodać szpinak i wyrabiać ręką ciasto, gdyby było za twarde, to należy dodać więcej wody. Ciasto ma być elastyczne i lśniące. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godz
Krok 2
Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić wałek, podzielić na kawałki i formować bułeczki. Gotowe układać na wyłożonej papierem blaszce i odstawić. Po około 15 minutach posmarować jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 - 35 minut. Smacznego!