Drożdżówki z czerwoną porzeczką
Składniki
zaczyn na ciasto
- 370 g mąki
- 30 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
ciasto
- 60 ml ciepłego mleka
- 60 g roztopionego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 200 g czerwonych porzeczek
- 1 jajko do posmarowania
- cukier do posypania przed upieczeniem
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę umieścić w naczyniu. Drożdże połączyć z cukrem oraz mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać do mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Jajko wymieszać z mlekiem oraz cukrem, dodać do wyrośniętego zaczynu i wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodawać stopniowo wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować okręgi z cieńszymi brzegami, a grubszym środkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek kłaść po 1 łyżce owoców, zawijać i sklejać brzegi. W dłoni uformować okrągłe bułeczki i układać na papierze sklejonymi brzegami do spodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut w 180ºC