Bułka Wrocławska
Składniki
CIASTO:
- 600 g mąka pszenna typ 650
- 16 g świeże drożdże
- 0.75 szklanki ciepłe mleko
- 200 ml ciepła woda
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka cukier
DO POSMAROWANIA:
- 0.25 szklanki ciepła woda
- 1 łyżeczka cukier
Przygotowanie:
Krok 1
Do niewielkiej miseczki wkładam drożdże posypane łyżeczką cukru. Gdy drożdże będą płynne, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Odstawiam do podrośnięcia. Gdy drożdże będą gotowe, łączę je z pozostałymi składnikami i wyrabiam robotem, początkowo na wolnych obrotach, a następnie na najwyższych. Długo i dokładnie wyrobione ciasto odstawiam w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 90 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, a następnie dzielę na dwie części i formuję 2 bułki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Krok 3
Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem i smaruję je letnią wodą z cukrem.
Krok 4
Na dno nagrzanego go temperatury 230°C piekarnika wlewam pół szklanki wody, następnie wkładam blaszkę z bułkami. Piekę 10 minut w temperaturze 230°C, następnie obniżam ją do 210°C i piekę jeszcze 20-25 minut. Upieczone, jeszcze gorące bułki ponownie smaruję wodą z cukrem i wstawiam do wyłączonego piekarnika na 3 minuty. Następnie wyjmuję i przekładam na kratkę kuchenną do przestygnięcia.
Krok 5
*przepis pochodzi z bloga pracownia wypieków, tutaj podaję swoją nieznacznie zmienioną wersję.