Świąteczne paszteciki
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 0.5 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
Farsz
- 750 g pieczarek
- 0.5 małej kapusty
- 2 cebule
- 1 jajko
- sól, pieprz
- białko do posmarowania
- złote siemie lniane do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski wrzucamy mąkę, w ciepłym mleku (max 37 stopni) rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy na 10 minut i dolewamy do mąki, dodajemy jajko i żółtko oraz olej. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny aby wyrosło.
Krok 2
Pieczarki ścieramy na tarce i podduszamy na patelni razem z posiekaną cebulą, dodajemy poszatkowaną kapustę, sól i pieprz i dusimy do miękkości, w razie potrzeby dodajemy wodę. Na koniec mocno odparowujemy. Studzimy i dodajemy jajko, mieszamy.
Krok 3
Na stolnicę wysypaną mąką przekłądamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokątny placek, rozsmarowujemy farsz na całej powierzchni i zwijamy jak roladę, dzielimy na 14-16 kawałków. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Paszteciki smarujemy białkiem co nam zostało i posypujemy złotym siemieniem lnianym i na środku wzdłuż robimy nacięcie nożem.
Krok 4
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni (grzanie góra-dół) przez 25 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce. Podajemy z barszczem lub samodzielnie.
Smacznego :-)