Burger warzywny w razowej bułce marchewkowej

Dodany przez: czosnekwpomidorach (więcej moich przepisów)

Przedstawiam Wam burgera marchwiowo - dyniowego z masłem orzechowym, wspaniałymi przyprawami i świeżą kolendrą. Idealnie smakuje podany w razowej bułce marchewkowej ze szczypiorem.
Obejrzane: 1683
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

na bułeczki

  • 2 szt duże marchewki obrane
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 pęczki grubego szczypioru pokrojonego
  • 1 szt roztrzepane jajko

na burgery i do podania

  • 1 szt cebula posiekana
  • 2 szt pokrojone w półplasterki ząbki czosnku
  • 1 szt duża marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 szt dynia starta na tarce o grubych oczkach (ilość taka sama jak marchewki - mi wyszło ok. 300 g)
  • 1.5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1.5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki świeżo posiekanych listków kolendry
  • 3 łyżki masła orzechowego (ja użyłam takiego z mniejszą ilością tłuszczu)
  • 100 g bułki tartej (ja użyłam bułki tartej z lnem - stosunek 50% - 50%)
  • 1 szt jajko
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 szt sparzony, obrany i pokrojony w kostkę pomidor
  • 1 szt pokrojona w kostkę mała czerwona cebula
  • liście sałaty lodowej
  • kilka pieczarek obranych, pokrojonych w grubsze plastry i obsmażonych z solą i pieprzem
  • musztarda z dodatkiem sosu Tabasco
  • majonez własnej roboty lub kupiony
  • kilka plastrów ulubionego sera (ja użyłam mimolette)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Większą część marchewek pokrój w kostkę, resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tę pokrojoną w kostkę ugotuj we wrzątku, aż będzie miękka. Odlej wodę i utrzyj na puree.
Mąkę razową wymieszaj z drożdżami i solą.
Podgrzej lekko mleko wymieszane ze 125 ml wody.
W dużej misce wymieszaj puree marchewkowe, mleko z wodą i oliwę. Dodaj mąkę z drożdżami i wyrób bardzo miękkie ciasto.
Dodawaj stopniowo mąkę pszenną. Wyrabiaj dokładnie ciasto około 10 minut i uformuj kulę.

Krok 2

Dużą miskę nasmaruj lekko oliwą i przełóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i postaw w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło dwukrotnie, na 2 godziny.
Na blachę wyłóż papier do pieczenia i posmaruj go delikatnie olejem.
Zagnieć ciasto ponownie. Dodaj startą marchew i szczypior i zagnieć, aż warzywa dobrze wymieszają się z ciastem. W razie potrzeby podsypuj lekko mąką pszenną.
Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj kule. Połóż je na blasze wysmarowanej olejem, zachowując co najmniej 3 cm odległości między nimi. Przykryj blachę ściereczką i odstaw bułeczki do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Krok 3

Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut, aż się przyrumienią.
Będą gotowe, gdy przy postukaniu w nie wydadzą pusty odgłos.

Krok 4

Rozgrzej olej na dużej patelni. Wrzuć cebulę i smaż około 3 minuty. Dodaj marchew, dynię i czosnek. Smaż 10 minut, mieszając, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj kolendrę mieloną, kmin rzymski, masło orzechowe, świeżą posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw, aby mieszanka warzywna przestygła.
Dodaj bułkę tartą z lnem i jajko. Wymieszaj dokładnie ponownie, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Uformuj 8 równych burgerów. Na patelni rozgrzej olej i smaż burgery na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony, aż się przyrumienią.
Wyjmij upieczone bułki z piekarnika i połóż je na metalowej kratce.

Krok 5

Każdą bułkę przekrój na pół. Na dolną część połóż porcję majonezu i musztardy, sałatę lodową, burgera warzywnego, plaster sera, podsmażone pieczarki i mieszankę pomidorów z czerwoną cebulką. Przykryj górną częścią bułki.
Podawaj od razu.
Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×