PSZENNO-RAZOWE BUŁECZKI LNIANE
Składniki
- 0.5 szklanki otrębów pszennych
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 szklanka wody (letnia)
- 1 szczypta soli
- 0.75 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanek mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.25 szklanki siemienia lnianego + odrobina wrzątku
- 1 jajko (do posmarowania)
- otręby pszenne (do posypania)
Przygotowanie:
Krok 1
Pierkarnik nagrzać do 170 stopni (opcja grzania: termoobieg). Siemię lnane zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła ziarenka). Do miski wsypać otręby pszenne, dodać olej lniany, zalać letnią wodą. Dodać namoczone siemię lniane. Wymieszać. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto (powinno być zbite, ale przy tym lekko klejące się). Z masy formować kulki, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać. Wysmarować nim bułki, a następnie posypać otrębami. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w suchym miejscu. Podawać z ulubionymi dodatkami.