Cynamonowo-dyniowe bułeczki kwiatki
Składniki
- 0.67 szklanki mleka
- 2 opakowania suszonych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.75 szklanki puree z dyni
- 3.5 szklanki mąki
- 0.5 łyżeczki soli
- 5 dkg roztopionego masla
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Z podanych składników zagniatamy miękkie, sprężyste ciasto. Najwygodniej zrobić to w automacie do chleba.Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać mąki, jesli za gęste dodać mleka- wszystko zależy od gestości naszego puree dyniowego. Ciasto pozostawić na ok godzinę do wyrośnięcia. Ponownie zarobić i rozwalkować na grubość ok 1, 5cm Wyciąć wykrawaczką lub szklanką buleczki. Ułożć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz naciąc brzegi bułeczek jak płatki, można to zrobić ostrym nożem albo tak jak ja, nożyczkami kuchennymi. Pozostawić bułeczki do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 20 minut ( do zrumienienia)