Burgery – klasyczne, z pomidorem, cebulą i sałatą
Składniki
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 12 plastrów cienko pokrojonego bekonu
- 4 bułki hamburgerowe
- 1 pomidor
- 1 cebula
- kilka liści sałaty
- 3 ogórki konserwowe lub kiszone
- 100 ml klarowanego masła
- sól, pieprz
- sos majonezowo-ketchupowy lub jogurtowo-musztardowy
Przygotowanie:
Krok 1
Na gorącej patelni wysmaż z tłuszczu plastry bekonu i odłóż je na talerzyk przykryty ręcznikiem papierowym, aby odciekły. Powinny po chwili zesztywnieć jak chipsy bekonowe.
Mielone mięso wołowe popieprz i posól. Uformuj cztery równe kotlety, które smaż po 3 min z każdej strony na klarowanym maśle. Nie smaż ich na wytopionym tłuszczu z bekonu, bo będą bardzo słone!
Krok 2
Pomidory, cebulę i ogórki pokrój w ok 0,5 cm plastry.
Bułkę hamburgerową opiecz w tosterze, na patelni grillowej lub w piekarniku; posmaruj sosem, połóż dodatki w kolejności według swojego uznania i gustu.
Radziłabym nie układać bezpośrednio na bułce mięsa, bo po wysmażeniu jeszcze będzie puszczało soki, a wtedy dolna część bułki namoknie i nie będzie chrupiąca.
Zapnij górną część bułki wykałaczką.
Krok 3
Sos: wedle uznania - najprościej wymieszać majonez z ketchupem lub musztardę z jogurtem naturalnym i delikatnie doprawić wedle potrzeby.