Korzenne bagietki
Składniki
- 0.5 kg mąki pszennej
- 1.5 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 szczypta granulowanego czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Odstawić na 15 min. Mąkę zmieszać ze solą, czosnkiem, przyprawą do piernika oraz resztą cukru. Dodać zaczyn oraz 1,5 szkl. letniej wody. Zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2
Następnie podzielić ciasto na 3 części i uformować 3 podłużne bagietki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bagietki i ponownie odstawić na ok. 40 min. Po tym czasie posmarować letnią wodą, zrobić 3-4 bardzo płytkie, ukośne nacięcia. Piec 10 min w temp. 230 st, następnie jeszcze 20-25 min w temp. 210st.