Croque Monsieur
Składniki
- 10 kromek chleba tostowego
- 1 słoiczek musztardy Dijon
- 5 plastrów ulubionej szynki (np.: konserwowej)
- 10 plastrów sera Gruyere (lub w wersji bardziej codziennej np.: Morskiego)
- 1 jajko
- 200 ml mleka pełnotłustego
- 6 łyżek startego dodatkowego sera
- sos Worcestershire
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Zrób pięć zestawów kanapek: Każdy kawałek posmaruj musztardą Dijon, połóż na nich po plastrze sera i pomiędzy kawałki składając kanapki - szyneczkę. Cztery z kanapek przekrój po przekątnej - tak aby powstały trójkąty, jedną z nich na pół.
Ułóż je w naczyniu żaroodpornym tak aby wypełniły je jak najszczelniej.
Krok 2
Roztrzep jajko z solą i mlekiem, zalej zapiekankę. Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż na noc do lodówki żeby smaki się przemieszały.
Następnego dnia wyjmij naczynie z lodówki (żeby nie było za zimne jak włożysz do gorącego piekarnia - żeby nie pękło), skrop sosem Worcestershire zapiekankę, posyp dodatkowym serem.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw zapiekankę na ok 25 min na środkowy poziom.
Po upieczeniu krój na takie kawałki jakie ci odpowiadają - nie sugeruj się rozmiarem tostów, tylko potrzebami i ...apetytem :-)