Brioszki z makiem
Składniki
nadzienie
- 30 g maku
- 20 ml mleka
- łyżek miodu
- skórka z 1/2 pomarańczy
ciasto
- 220 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 60 g masła
- 7 g świeżych drożdży
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 szt jajka + jedno do posmarowania
Przygotowanie:
Krok 1
W dużej misce umieścić pokruszone drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę, cukier i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Na koniec dodawać po kawałku masła, wyrabiać przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, świecące i łatwo odchodzące od ręki (jeśli będzie zbyt kleiste, dodać niewielką ilość mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Po tym czasie uderzyć pięścią aby pozbyć się powietrza. Całość wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto podzielić na 6 części. Każdą z nich uformować w kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć ok. 1 łyżeczkę maku, skleić jak pierogi i ponownie uformować kulkę. Nadziane ciasto umieścić w otworach foremki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Bułeczki piec w 180°C przez ok. 20 minut na złoty kolor. Podawać jeszcze ciepłe z masłem, dżemem lub cukrem pudrem.