Bułeczki cynamonowe (cinnamon rolls)
Składniki
CIASTO
- 4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 125 g roztopionego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 2 jajka
NADZIENIE
- 2 łyżki masła
- 1.5 łyżki cynamonu
- 6 łyżek cukru
- LUKIER
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki wody/soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko podgrzać (nie zagotować!), dodać cukier i wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i odstawić na kilka minut, wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Krok 2
Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować ciasto równomiernie masłem przy pomocy pędzelka. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy zewnętrznym brzegu (dzięki temu zwinięty rulon będzie można łatwiej skleić). Kroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut.
Krok 3
Po przestudzeniu polukrować: cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem pomarańczowym (w takiej ilości, aby lukier łatwo się rozprowadzał po bułeczkach). Posmarować bułeczki lukrem. Smacznego!