Drożdżówki z truskawkami
Składniki
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 185 ml mleka
- 60 g miękkiego masła
- 7 g drożdży suchych
- 3 duże łyżki cukru
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- Kruszonka:
- 85 g mąki pszennej
- 60 g roztopionego masła
- 5 łyżek cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 białko
Przygotowanie:
Krok 1
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.
Ciasto
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.
Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.
Notes
- czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
- wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/drozdzowki-z-truskawkami/