Drożdżówki z truskawkami

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych wypieków - z owocami, kruszonką bądź też sauté . Pod postacią bułeczek, ciast, rogalików czy bab. Puszyste, mięciutkie, maślane i pachnące. Często kojarzone z czasami beztroskiego dzieciństwa i szklanką zimnego mleka. Do takich wspomnień warto powracać. Moje wspomnienia przywołują drożdżówki z truskawkami i chrupiącą, waniliową kruszonką.
Obejrzane: 101
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 185 ml mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 7 g drożdży suchych
  • 3 duże łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • Kruszonka:
  • 85 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła
  • 5 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 białko

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kruszonka

Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.

Ciasto

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.
Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.

Notes

- czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
- wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/drozdzowki-z-truskawkami/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×