Rogale maślane
Składniki
- 25 g świeżych drożdży (1 łyżka drożdży suszonych)
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- 90 g cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 650 - 670 g mąki pszennej
- 4 - 5 łyżek roztopionego masła (do smarowania ciasta)
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Zaczyn dobrze wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną „pracować”. Pozostałe mleko wlać do większego garnka i zagotować (3/4 szklanki), dodać masło i cukier. Wymieszać, aż masło się roztopi. Do wystudzonego mleka wbić jajka i wymieszać. Wsypać 650g mąki (przesianej), dodać rozczyn i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać pozostałą część mąki (max. 20g). Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h, aż podwoi objętość.
Ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej zważyć). Każdą część wałkować na koło o średnicy ok. 28cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie nałożyć nadzienie (marmolada, powidła), zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować roztopionym masłem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec 8 – 10 minut w temperaturze 200ºC. Upieczone, gorące rogaliki ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.