Oponki z kurczakiem, serem i warzywami
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 230 g mąka pszenna
- 20 g świeże drożdże
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oregano
- 0.5 łyżeczki sól
- 0.67 szklanki kefir
- 0.33 szklanki olej
Dodatkowo
- 1 szt pierś z kurczaka
- 1 łyżka oliwa
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka cayenne
- 1 szt plasterek czerwonej papryki
- 1 szt plasterek żółtej papryki
- 2 łyżki kukurydza
- 0.5 szt pęczek szczypiorku
- 1 szt plaster sera żółtego
- 0.5 łyżeczki sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Kefir roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem.
Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Krok 2
W tym czasie kurczaka kroimy w kosteczkę.
Obtaczamy w marynacie i podsmażamy.
Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek siekamy.
Ser żółty kroimy w niewielkie kawałeczki.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części.
Każdą rozwałkowujemy na wymiar około 4x20cm.
Na każdym kawałku ciasta układamy na przemian kosteczkę kurczaka i kosteczkę sera.
Następnie posypujemy je kukurydzą, papryką i szczypiorkiem..
Krok 5
Ciasto zlepiamy z obu stron tak aby wszystkie dodatki znalazły się w środku.
Następnie sklejamy końce tak aby powastały oponki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy niewielką ilością soli gruboziarnistej.
Bułeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)