Jagodzianki porzeczkowe z budyniem
Składniki
Ciasto
- 50 g masła
- 200 ml mleka
- 500 g mąki + do podsypania
- 70 g cukru
- 42 g drożdży
- 1 szt jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 600 ml mleka
- słoiczek dżemu jagodowo - porzeczkowego (robiłam własny) lub dżem porzeczkowy + świeże jagody
Przygotowanie:
Krok 1
50 g masła rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy mleko. Lekko podgrzewamy - zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy mąkę, 70 g cukru i szczyptę soli. Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka z masłem - rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże i jajko dodajemy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem (z hakami do ciasta drożdżowego) na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
Krok 2
300 ml mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozrabiamy w pozostałym, wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia (przykrywamy folią aluminiową).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilę ugniatamy. Dzielimy na 7 - 8 części, formujemy kulki. Każdą kulkę rozwałkowujemy na spory prostokąt. Nakładamy na środek 2 - 3 łyżki wystudzonego budyniu i 2 łyżeczki dżemu porzeczkowo - jagodowego (lub czubatą łyżeczkę dżemu porzeczkowego i 2 łyżeczki jagód). Zakładamy oba dłuższe boki, a następnie krótsze - sklejamy palcami. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawimy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Nacinamy każdą 3 - 4 krotnie wzdłuż krótszego boku. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone można posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)