Maślany chleb „Słonecznik”
Składniki
Ciasto
- 700 g mąki pszennej
- 250 g mleka
- 120 g stopionego masła
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wierzch
- 1 szt żółtko
- 100 g masła
- 1 łyżka mleka
- 50 g sezamu
Przygotowanie:
Krok 1
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut.
2. Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.
3. Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.
Krok 2
4. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb.
5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz.
6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić na 8 mniejszych kulek itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu (patrz obrazek). Następnie odwijamy.
Krok 3
7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta. 8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem.
9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią.
Krok 4
Instrukcja wraz ze zdjęciami na naszym blogu pod tym linkiem: http://domowe-wypieki.blogspot.com/2011/02/maslany-chleb-sonecznik.html