Mini burgery ze śledziem, awokado, burakiem i pianką z musztardy francuskiej

Dodany przez: lovefood (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 88
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 opakowanie Śledź marynowany w zalewie octowej 400 g SEKO

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Składniki:

Na mini bułeczki (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

25 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
5 żółtek
1 jajko
1 łyżeczka soli
80 g masła
żółtko z jedną łyżką mleka do posmarowania bułek
ziarna sezamu

Na burgery:

Śledź marynowany w zalewie octowej 400 g SEKO
1 awokado
1 upieczony buraczek
1 czerwona cebula
rukola
sok z cytryny
płatki chilli
woda z 200 g puszki ciecierzycy
1 łyżka musztardy francuskiej
sól, pieprz

Przygotowanie:

Bułki:

Drożdże rozkruszamy w kubeczku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dolewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie. Wlewamy w nie wyrośnięte drożdże, jajko, żółtka i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Dodajemy sól i jeszcze chwilę mieszamy. Następnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez około 5 minut. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać mąki.

Następnie partiami dodajemy miękkie masło, cały czas wyrabiając. Wyrabiamy przez około 15 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny.

Po tym czasie, wyrabiamy chwilę ciasto w rękach, a następnie, odrywając jego małe kawałki (ok. 50g), formujemy małe bułeczki. Powinno ich wyjść około 18.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy. Delikatnie spłaszczamy każdą bułeczkę dłonią i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy je ziarnami sezamu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią. Ostudzone przekrajamy na pół.

Burgery:

Przygotowujemy piankę z musztardy francuskiej. Wodę z ciecierzycy ubijamy na puszystą pianę. Kiedy będzie już bardzo dobrze ubita, dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy.

Układamy na każdej bułeczce plasterki awokado, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i płatkami chilli. Na awokado wykładamy kilka listków rukoli, plasterek buraka i plasterek cebuli. Na to kładziemy kawałki śledzia SEKO i przykrywamy pianką musztardową. Nakładamy górę od bułki i podajemy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×