Muffinki z truskawkami
Składniki
- 12 truskawek
- 75 g cukru
- 175 g mąki
- 2 łyżki kremówki
- 125 g masła
- olejek migdałowy
- 3 jajka
- 75 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Truskawki opłukamy i usuwamy szypułki.Tłuszcz ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym, następnie dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy z migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20-25 minut.