Pełnoziarnista pita
Składniki
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża
- 1 łyżka ziaren orkiszu (a nawet garść lub dwie)
- 2 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży (lub 15 g suchych)
- 280 ml ciepłej wody
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
Krok 2
Mąki, ziarno, sól, oliwę umieścić w misie robota kuchennego. Wlać rozpuszczone drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto (5-8 minut).
Wyjąć ciasto z miski, owinąć ręcznikiem kuchenny, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości.
Krok 3
Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 10 równych części i przykryć śiereczką na około 10 minut.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość około 5mm i średnicę około 15 cm. Przykryć ściereczką i zostawić pod przykryciem do napuszenia na około 30 minut.
Piec przez około 4-6 minut w temperaturze 230 stopni.
Smacznego!