Drożdżówki z makiem

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Drożdżówki z makiem - sposób na domowe słodkości. Przepis specjalnie dla wielbicieli miękkiego ciasta drożdżowego i maku. Idealne do ulubionej kawy. Drożdżówki z makiem są rozkoszą dla podniebienia.
Obejrzane: 429
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

nadzienie

  • 100 g maku
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki płynnego miodu

ciasto

  • 250 g mąki
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 0.5 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mak umieścić w rondlu i zalać gorącą wodą, tak aby sięgała około 3 cm ponad powierzchnię nasion. Odstawić do napęcznienia na cała noc lub przynajmniej na 2-3 godziny. Mak odcedzić na sitku, dodać cukier, wymieszać dokładnie. Następnie dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego maku dodać miód, masło i dokładnie wymieszać.

Krok 2

Masło rozpuścić w rondlu. Dodać mleko i wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i połączyć. Do suchych składników wlać roztopione masło z mlekiem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-1,5 h. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez chwilę. Następnie ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia, można dodatkowo posypać mąką) na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm. Na wierzch wyłożyć przygotowany mak, zawinąć w roladę. Następnie podzielić na paski kawałki około 3-4 cm. Surowe drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy długiej wykałaczki lub tępej strony noża, wykonać wgłębienia wzdłuż bułeczek. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie drożdżówki posmarować jakiem roztrzepanym z wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 190°C.

Krok 3

Cukier puder połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Gotowym lukrem polewać bułki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×