Drożdżówki z makiem
Składniki
nadzienie
- 100 g maku
- 100 g cukru
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki płynnego miodu
ciasto
- 250 g mąki
- 50 g masła
- 60 g cukru
- 7 g suchych drożdży
- 0.5 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Mak umieścić w rondlu i zalać gorącą wodą, tak aby sięgała około 3 cm ponad powierzchnię nasion. Odstawić do napęcznienia na cała noc lub przynajmniej na 2-3 godziny. Mak odcedzić na sitku, dodać cukier, wymieszać dokładnie. Następnie dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego maku dodać miód, masło i dokładnie wymieszać.
Krok 2
Masło rozpuścić w rondlu. Dodać mleko i wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i połączyć. Do suchych składników wlać roztopione masło z mlekiem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-1,5 h. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez chwilę. Następnie ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia, można dodatkowo posypać mąką) na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm. Na wierzch wyłożyć przygotowany mak, zawinąć w roladę. Następnie podzielić na paski kawałki około 3-4 cm. Surowe drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy długiej wykałaczki lub tępej strony noża, wykonać wgłębienia wzdłuż bułeczek. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie drożdżówki posmarować jakiem roztrzepanym z wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 190°C.
Krok 3
Cukier puder połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Gotowym lukrem polewać bułki.