Świnki z grzybami
Składniki
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej
- 40 g masła
- 2 łyżeczki cukru
- 100 ml mleka
- 3.5 g suchych drożdży
- 3 szczypty soli
- 2 żółtka lub 1 całe jajko
FARSZ
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 żółtko
- 2 - 3 łyżek łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mleka
- 8 rodzynek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- lubczyk do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
FARSZ - pieczarki opłukałam dokładnie i starłam na tarce jarzynowej. Cebulę posiekałam drobno. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulę, dodałam pieczarki i smażyłam mieszając aż odparował nadmiar wody i farsz był prawie suchy, dodałam trochę lubczyku i pierzu, zostawiłam go od wystudzenia. Zimny doprawiłam do smaku, dodałam żółtko i bułkę tartą, dokładnie wymieszałam.
Krok 2
CIASTO - mąkę roztarłam z zimnym masłem aż nie było grudek. Dodałam cukier, sól, żółtka. Drożdże rozmieszałam w ciepłym mleku, wlałam do mąki. Zagniotłam miękkie ciasto. Podzieliłam je na 16 części i z każdej urwałam po kawalątku na ryjek i uszka. Te urwane kawałeczki zagniotłam razem i rozwałkowałam - małym kieliszkiem wykroiłam 8 kółeczek i każde pokroiłam na krzyż, na 4 części - to będą uszka. Z reszty wycięłam 16 mniejszych kółeczek - zrobiłam to zatyczką od flamastra - w każdym wykroiłam 2 otworki rurką do napojów - to będą ryjki.
Krok 3
Większe kawałki rozwałkowałam lekko. Na każdy nałożyłam czubatą łyżeczkę farszu pieczarkowego i zlepiłam brzegi formując okrągłe bułeczki. Ułożyłam je, zlepieniem do spodu, luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Przykleiłam ryjki, uszka i wcisnęłam mocno połówki rodzynek na oczka - ponownie posmarowałam całość żółtkiem. Piekłam jakieś 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C aż ładnie się zezłociły.