Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Składniki
Zaczyn
- 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki żytniej chlebowej
- 400 ml wody
Ciasto właściwe
- cały zaczyn
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki żytniej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 0.5 szklanki ziaren słonecznika + około 1/3 szklanki do wysypania formy
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Zakwas trzeba zacząć robić 6 dni przed pieczeniem chleba. Przygotowujemy sobie słoik, kawałek gazy, mąkę żytnią (typ 2000) i letnią wodę. Do słoika wsypujemy dwie łyżki mąki i zalewamy dwoma łyżkami letniej wody. Miksturę wymieszać, przykryć gazą i odstawić na noc. Na drugi dzień dosypać łyżkę mąki i dolać łyżkę wody, zamieszać, przykryć odstawić. Tak przez minimum pięć dni. Szóstego dnia mamy gotowy pierwszy zakwas na chleb.
Krok 2
Wieczór przed planowanym wypiekiem mieszamy wszystkie składniki na zaczyn. Zaczyn przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. W lecie nie ma problemu, wszędzie jest ciepło, ale ważne, żeby nie było przeciągów.
Krok 3
Rano mieszamy zaczyn ze składnikami na ciasto. Można wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, około 10 minut. Maszyny do chleba nie posiadam, więc nie jestem w stanie podać jak przygotować ciasto w maszynie:). Kiedy ciasto jest jednolite (będzie klejące i dość miękkie, ale nie należy dodawać więcej mąki) przykrywamy miskę i odstawiamy na 3-4 godziny. Co godzinę trzeba wyładować nadmiar energii uderzając kilka razy pięścią w ciasto i znów je przykrywając.
Krok 4
Po tym czasie ciasto przekładamy do formy, w której chleb będzie pieczony. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 5
Piekarnik na 240°C.
Chleb z wierzchu smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu chleb ostudzić na kratce.