Pity z kremem z awokado i ostrą ciecierzycą
Składniki
składniki na ciecierzycę
- 1 puszka ciecierzycy
- 60 ml mleka kokosowego
- 1-2 łyżek oleju kokosowego
- 0.25 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1 szczpyta cynamonu, imbiru, curry, kurkumy, kolendry
składniki na krem z awokado
- 2 małe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0.25 łyżeczki kuminu
- do smaku sól, pieprz
- 6 szt małych pit
- duża garści pomidorów koktajlowych
Przygotowanie:
Krok 1
Ciecierzycę odsączyć i dobrze osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić ciecierzycę, dodać wszystkie przyprawy i smażyć do zrumienienia. Następnie wlać mleko kokosowe i smażyć do momentu aż całe zostanie wchłonięte.
Krok 2
Z awokado wybrać miąższ i zblendować z wszystkimi składnikami na gładki krem, przyprawić sol, pieprzem i kuminem i zblendować ponownie.
Krok 3
Pity przedziurawić, aby były płaskie. Jeśli nie piekłeś ich od razu przed podaniem, należy je podgrzać. Pomidory przekroić na pół. Na pity ułożyć krem z awokado, ciecierzycę i pomidorki koktajlowe, podawać.