Chleb pszenny na maślance
Składniki
- 2.5-3 szklanek mąki
- 1 szklanka maślanki
- 1 szt jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 15 g drożdży
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Krok 1
Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej, jeśli macie prosto z lodówki trzeba będzie ją trochę podgrzać.
Kruszymy do niej drożdże, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie w maślance powinna zrobić się charakterystyczna pianka.
Krok 2
Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, i zaczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, które będzie odchodziło od rąk, ale nie będzie też zbyt twarde.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 70 minut.
Po tym czasie wyjmujemy je na blat posypany mąką, zagniatamy chwilę, formujemy bochenek i wkładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki.
Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm.
Krok 3
Chleb wstawiamy ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie wierzch chleba smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut.