Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Składniki
- 1 kg cebula
- 100 g cukier brązowy trzcinowy
- 5 łyżek ocet balsamiczny
- 3 łyżki powidła śliwkowe
- 1 łyżka rum
- 1 szt filet z łososia
- 1 szczpyta sól
- 1 szczpyta pieprz
- 1 łyżka olej
- 1 szczpyta koperek
- 1 opakowanie Chleb Bawarski Dan Cake
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje.
Krok 2
Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu ok. ½ godziny. Pod koniec smażenia dodajemy rum.
Krok 3
Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Wystudzić.
Krok 4
Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.