Jaglany chlebek z ziarnami
Składniki
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka pestek dyni
- 2/3 szklanki lnu złocistego (proszku)
- 0.75 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 0.75 szklanki płatków jaglanych
- 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli kamiennej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki nasion lnu
Przygotowanie:
Krok 1
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. I dodaj wymieszane płynne składniki. Wymieszać wszystko razem. Pozostaw do \\\\\\\"nasiąkniecia\\\\\\\" na 1-2 godziny. Po tym czasie przełóż masę do formy (porcja na 1 keksówkę) wyłożonej papierem (ciasto dociśnij w formie za pomocą łyżki). Ponownie odstaw na przynajmniej godzinę.
Krok 2
Piecz przez 50 minut w temperaturze 175ºC (termoobieg), następnie wyjmij chleb z formy, odwróć do góry dnem i zapiecz jeszcze przez 15 minut. Studzenie chleba powinno trwać jak najdłużej, więc najwygodniej jest go upiec wieczorem a pokroić dopiero rano. Jeśli się pospieszysz, chlebek może się rozpadać. Jedz i smakuj:)