Chleb z sezamem
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dkg drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sezamu
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże rozetrzyj z cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i ostaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Krok 2
Do miski przesiej mąkę i sól. Połącz z wodą, drożdżami z mlekiem. Dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem.
Krok 3
Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych foremek. Odstaw do ponownego wyrośnięcia - na około 30 minut. Wierzch chleba posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią.
Krok 5
Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200C. Na ostatnie 10 minut chleb przełóż na spód piekarnika. Po upieczeniu przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.