Chleb z czerwonym ryżem
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 5 dkg drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0.25 szklanki czerwonego ryżu
- 0.5 szklanki płatków pszennych
Przygotowanie:
Krok 1
Ryż ugotować według przepisu. Odcedzić i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawić na około 10 minut, aby ,,ruszyły,,.
Krok 3
Mąkę przesiać do miski i połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej części formować wałek o szerokości formy do wypieku chleba. Wałeczki równo ułożyć. Formę z ciastem odstawić ponownie na około 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 220 C - czas pieczenia około 35 minut. Ostatnie 5 minut piec na samym dole, aby spód wypiekł się na rumiano.