Chleb razowo – pszenny
Składniki
Pate fermente
- 230 g mąki chlebowej
- 150 g wody
- 10 g soli
- 0.1 łyżeczki suchych drożdży
Ciasto chlebowe
- 450 g mąki razowej
- 450 g mąki chlebowej
- 600 g wody
- 20 g soli
- 4 g suchych drożdży
- 30 g miodu
- 140 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Krok 1
Pate fermente:
Łączymy drożdże z wodą. Dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i zostawiamy na 12 godzin w temperaturze 21 stopni.
Krok 2
Kolejnego dnia rano prażymy orzechy. Można pozbawić je skórki oraz posiekać - ja jednak polecam pozostawienie ich w całości.
Krok 3
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, oprócz orzechów i pate fermente. Mieszamy całość tylko do połączenia składników.
Krok 4
Podczas mieszania dodajemy partiami pate fermente, i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nieco luźne. Dodajemy orzechy i mieszamy, aby składniki były równomiernie rozłożone w cieście.
Krok 5
Odstawiamy przykryte szczelnie folią spożywczą na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po 1szej godzinie należy ciasto złożyć.
Krok 6
Po upłynięciu 2 godzin ciasto dzielimy na dwa bochenki. Zaokrąglamy je i zostawiamy na 10-15 minut na lekko posypanej mąką powierzchni.
Krok 7
Po tym czasie formujemy kształt bochenków (okrągły, owalny lub bułeczki). Wkładamy do koszyka na chleb, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy na 70 minut w ciepłym miejscu. Gotowe bochenki wykładamy na gorącą blachę. Nacinamy wedle upodobania.
Krok 8
Pieczemy w 230 stopniach około 40 minut. Po upływie 20 minut zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Kiedy bochenki zaczną się rumienić, uchylamy otwory wentylacyjne, aby pieczenie przebiegało w suchszym powietrzu.