Chleb razowo – pszenny

Dodany przez: Salvador Dali (więcej moich przepisów)

Chleb razowo - pszenny to cudowne, domowe pieczywo z dodatkiem orzechów laskowych. Idealny na śniadanie do twarożku i miodu. A może tym razem plaster dobrej wędliny z pomidorem? Chleb razowo - pszenny jest prawdziwą ambrozją.
Obejrzane: 507
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Pate fermente

  • 230 g mąki chlebowej
  • 150 g wody
  • 10 g soli
  • 0.1 łyżeczki suchych drożdży

Ciasto chlebowe

  • 450 g mąki razowej
  • 450 g mąki chlebowej
  • 600 g wody
  • 20 g soli
  • 4 g suchych drożdży
  • 30 g miodu
  • 140 g orzechów laskowych
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Pate fermente:
Łączymy drożdże z wodą. Dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i zostawiamy na 12 godzin w temperaturze 21 stopni.

Krok 2

Kolejnego dnia rano prażymy orzechy. Można pozbawić je skórki oraz posiekać - ja jednak polecam pozostawienie ich w całości.

Krok 3

Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, oprócz orzechów i pate fermente. Mieszamy całość tylko do połączenia składników.

Krok 4

Podczas mieszania dodajemy partiami pate fermente, i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nieco luźne. Dodajemy orzechy i mieszamy, aby składniki były równomiernie rozłożone w cieście.

Krok 5

Odstawiamy przykryte szczelnie folią spożywczą na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po 1szej godzinie należy ciasto złożyć.

Krok 6

Po upłynięciu 2 godzin ciasto dzielimy na dwa bochenki. Zaokrąglamy je i zostawiamy na 10-15 minut na lekko posypanej mąką powierzchni.

Krok 7

Po tym czasie formujemy kształt bochenków (okrągły, owalny lub bułeczki). Wkładamy do koszyka na chleb, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy na 70 minut w ciepłym miejscu. Gotowe bochenki wykładamy na gorącą blachę. Nacinamy wedle upodobania.

Krok 8

Pieczemy w 230 stopniach około 40 minut. Po upływie 20 minut zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Kiedy bochenki zaczną się rumienić, uchylamy otwory wentylacyjne, aby pieczenie przebiegało w suchszym powietrzu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×