Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem
Składniki
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek do ciasta
- suszone pomidory
- rozmaryn
- 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Krok 1
Z drożdzy , 50 ml wody, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na 20 minut.Do mąki dodajemy sól, oliwę z oliwek i resztę wody.Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy je na blachę, dość płasko. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz.
Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą wykładamy suszone pomidory i posypujemy rozmarynem.Piekkarnik nagrzewany do 220 stopni i pieczemy około 20 minut.