Pikantny chlebek odrywany
Składniki
ciasto
- 260 g mąka tortowa
- 120 g mąka krupczatka
- 30 g świeże drożdże
- 2 szt jajka
- 1 łyżka cukier
- 0.5 łyżeczki sól
- 0.75 szklanki maślanka
- 0.5 szklanki olej z pomidorami, czosnkiem i bazylią
nadzienie
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1.5 łyżki cukier
- 2 łyżki posiekanej suszona papryczka chili
- 130 g starty ser żółty
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz ziołowym olejem.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Krok 2
Pomidory gotujemy z cukrem i papryczką przez około 15 minut i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy na około 15 kwadratów.
Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4
Wyrośnięte kawałki smarujemy pikantnym sosem pomidorowym i posypujemy starym serem.
Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 x 10 cm).
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)