„Ciabbata” z bekonem, figą i cemembertem
Składniki
- 4 szt kromek dobrego pieczywa
- 2 łyżeczki dżemu figowego
- 4 szt plasterków cienkich bekonu
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej elektryczny grill na maksimum mocy.
Z-griluj całe 4 plasterki bekonu na rumiano i chrupko.
Krok 2
W tym czasie dwie kromki posmaruj dżemem figowym.
Na dżem nałóż po dwa plasterki zgirlowanego bekonu, a na to wyłóż po plasterku sera pleśniowego.
Krok 3
Każdą powstałą kanapkę przykryj pozostałymi kromkami, po jednym na kanapkę.
Następnie na rozgrzany grill połóż obie złożone kanapki i przypiekaj ok 5minut. Można też zrobić to na patelni grillowej, wtedy kanapkę należy po ok 2,5minuty przewrócić na drugą stronę.
Krok 4
Podawać od razu.