Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem
Składniki
- 1 szt cebula
- 1 łyżka masło
- 0.5 kg buraki czerwone
- 200 g cukier brązowy
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżki ocet jabłkowy
- 0.5 łyżeczki imbir
- 0.5 łyżeczki cynamon
- 300 g twaróg tłusty
- 1 opakowanie chleb tostowy pełnoziarnisty (np. Dan Cake)
- 4 szt filety śledziowe
- 1 pęczek szczypiorek
- 5 łyżek olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając.
Krok 2
Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Krok 3
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność.
Krok 4
Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg położyć konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego.
Krok 5
Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.