Chrupiące chlebki z jarmużem
Składniki
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki z amarantusa
- 150 g płatków owsianych górskich
- 100 g pestek słonecznika, dyni, nasion siemienia lnianego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 garście jarmużu
- 1 łyżka lnu mielonego
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- ostra papryka
Przygotowanie:
Krok 1
Mąki, płatki, pestki, cukier i len wymieszaj ze sobą. Jarmuż porwij na drobne kawałki. Dodaj do reszty składników. Zalej wszystko gazowaną wodą i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut do napęcznienia.
Krok 2
Prostokątną blachę ( u mnie 25 x38 cm)wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż równo masę na grubość 3-5 mm. Całość posyp nasionami siemienia lnianego, delikatnie dociśnij je dłońmi. Posyp mieloną, ostrą papryką do smaku. Chlebek wstaw do nagrzanego piekarnika - 200 °C na około 45 minut. Po pierwszych 15 minutach wyciągnij blachę i ponacinaj ciasto na prostokątne lub kwadratowe kromki. Co 15 minut uchylaj drzwiczki, by uwolnić parę wodną. Dzięki temu chlebki będą chrupkie. Jedz i smakuj!