Alonsjenka (Tarte aux pommes à l\’ancienne)
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 60 ml mleka
Nadzienie
- 10 jabłek
- 120 g cukru
- 0.25 łyżeczki cynamonu
- 0.25 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżki cukru pudru
- konfitura morelowa
Przygotowanie:
Krok 1
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je na blasze na grubość 3 mm i wyciąć koło o średnicy 45cm lub wyłożyć niem dużą kwadratową blachę. Na środku rozwałkowanego ciasta ułożyć przesmażone jabłka, a jego brzeg zawinąć w falbankę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 40-45 minut na złoty kolor.
Krok 2
Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Posypać cukrem, cynamonem oraz zmielonymi goździkami i obsmażyć na złoto.
Gdy ciasto będzie stygło, dwie łyżki cukru pudru rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zredukować go do skarmelizowania (do momentu kiedy to woda odparuje - z łyżeczki nie będzie skapywać kropla cukru, a tworzyć się z niej nitka). Wtedy dodać 2 łyżki konfitury morelowej, zagotować i tak otrzymanym syropem polać jabłka na cieście.