Szarlotka z semoliny i mąki kukurydzianej
Składniki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka semoliny
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 szt jajko
- 1 L jabłek przesmażonych z cukrem i cynamonem
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę i semolinę mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w nich wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną \\\\\\\\\\\\\\\"grudki\\\\\\\\\\\\\\\" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 2
Po tym czasie ciasto wałkujemy (około 1/3 część odkładamy na bok) i wykładamy nim dno foremki wysmarowanej masłem. W kilku miejscach nakłuwamy je widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 10-15minut - aż zacznie się lekko podrumieniać. Wówczas wykładamy na nie jabłka (jeśli nie macie gotowych jabłek, należy przesmażyć ze sobą ok. 1 1/2kg jabłek + 5 łyżek cukru brązowego + 2 łyżeczki cynamonu).
Krok 3
Wałkujemy odłożone wcześniej ciasto i powstałym cienkim plackiem nakrywamy wierzch ciasta. Na środku robimy przecięcie. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 40minut (180C). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.