Sernik wiedeński babci Ani
Składniki
ciasto
- 1000 g białego półtłustego sera
- 250 g masła roślinnego
- 250 g serka homogenizowanego
- 400 g cukru
- 5 szt jajek
- 1 budyń śmietankowy ok. 40 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 szt laska wanilii - nasionka
- 1 łyżeczka zapach arakowy (można pominąć)
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 0.5 szt skórka otarta z cytryny
dekoracja
- 50 g płatków migdałowych
- 15 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 0.5 szt sok z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Ser mielimy wraz z masłem w maszynce. Dodajemy do niego serek homogenizowany, cukier, 5 żółtek, budyń, proszek do pieczenia, kaszę manną, zapach arakowy oraz nasionka wanilii. Wszystko mieszamy i łączymy z bakaliami.
Z białek ubijamy sztywną piane i dodajemy do masy serowej.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Masę serową wylewamy do tortownicy i pieczemy 1,5 godziny. W połowie pieczenia zwiększamy temperaturę o 10 stopni C. Po podanym czasie sernik powinien być rumiany i wyrośnięty. Po wyjęciu z piekarnika, w trakcie stygnięcia ciasto trochę opada, nie należy go też wyjmować z tortownicy przed ostygnięciem.
Krok 2
W czasie gdy sernik się piecze, na małej patelni podgrzewamy sok z cytryny, cukier oraz masło i cynamon.
Często mieszamy by się nam sosik ładnie z karmelizował. Dodajemy do niego migdały i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Tak przyrządzone migdały wyjmujemy na talerzyk.
Gdy sernik jest już gotowy, dekorujemy jego wierzch uprażonymi migdałami.