tarta snickers
Składniki
ciasto
- 230 g mąki
- 20 g kakao
- 160 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 szt żółtko
nadzienie
- 250 g mascarpone
- 250 g masy kajmakowej
- orzeszki arachidowe (solone)
- 300 g kremówki 36%
- cukierki snickers (do dekoracji)
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: mąkę, kakao oraz cukier puder przesiać do misy miksera. Dodać posiekane, zimne masło i wyrabiać hakiem do uzyskania kruszonki. Na koniec dodać żółtko i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta odchodzącego od ścianek misy. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy do tarty o średnicy ok. 24 cm. Ciasto nakłuć widelcem. Na wierzch ułożyć arkusz papieru do pieczenia i rozsypać równomiernie obciążniki. Piec w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Nadzienie: czekoladę rozpuścić i odstawić. Mascarpone oraz masę kajmakową umieścić w misie miksera i dokładnie zmiksować. Wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodać orzeszki (według uznania) i połączyć łyżką. Gotową masę wyłożyć na wystudzony spód tarty i wyrównać. Całość wstawić do lodówki aż masa dobrze stężeje. Kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość udekorować posiekanymi cukierkami.