Amerykański placek ze słodkich ziemniaków
Składniki
Kruchy spód
- 220 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczpyta soli
- 30 ml mleka
- 1 szt żółtka
Nadzienie i dekoracja
- 1 kg batatów
- 2 szt jajka
- 0.75 szklanki cukru trzcinowego
- 125 ml śmietany kremówki
- 100 g masła
- 2 szt ziarenek wanilii
- 1 szt skórki z pomarańczy
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0.5 łyżeczki mielonych goździków
- kilka szt orzechów pekan
- 250 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie suche składniki na kruchy spód wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na 30-60 minut do lodówki.
Krok 2
Bataty umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do miękkości 20-30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Następnie wyjmij i ostudź.
Krok 3
Upieczone bataty oddziel od skórki i umieść w malakserze lub robocie kuchennym z przystawką z nożami (możesz użyć również blendera). Wbij jajka, wsyp cukier, wlej kremówkę, dodaj pokrojone na kawałki masło i wszystkie przyprawy. Włącz robota i miksuj aż powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dopraw wg uznania.
Krok 4
Wyjmij z lodówki kruchy spód, wylej nań nadzienie i wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krok 5
Przed podaniem śmietanę kremówkę ubij z cukrem i ziarenkami wanilii na sztywno. Za pomocą łyżki przybierz nią zimne ciasto. Całość ozdób orzechami pekan (lub włoskimi) i posyp cynamonem.