Amerykański placek ze słodkich ziemniaków

Dodany przez: Łukasz Majchrowski (więcej moich przepisów)

Przepyszny amerykański placek z batatów wywodzący się z kuchni soul food, która łączy elementy kuchni afrykańskiej zaadaptowane na nowym kontynencie z kuchnią rdzennej ludności amerykańskiej. Kluczem idealnego ciasta są przyprawy m.in.: wanilia, cynamon i kardamon. Ciasto wychodzi wspaniałe, w smaku dość podobne do popularnego placka dyniowego, chociaż bataty dodają niepowtarzalnej słodyczy i karmelowego aromatu.
Obejrzane: 3354
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Kruchy spód

  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczpyta soli
  • 30 ml mleka
  • 1 szt żółtka

Nadzienie i dekoracja

  • 1 kg batatów
  • 2 szt jajka
  • 0.75 szklanki cukru trzcinowego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 100 g masła
  • 2 szt ziarenek wanilii
  • 1 szt skórki z pomarańczy
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0.5 łyżeczki mielonych goździków
  • kilka szt orzechów pekan
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie suche składniki na kruchy spód wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na 30-60 minut do lodówki.

Krok 2

Bataty umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do miękkości 20-30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Następnie wyjmij i ostudź.

Krok 3

Upieczone bataty oddziel od skórki i umieść w malakserze lub robocie kuchennym z przystawką z nożami (możesz użyć również blendera). Wbij jajka, wsyp cukier, wlej kremówkę, dodaj pokrojone na kawałki masło i wszystkie przyprawy. Włącz robota i miksuj aż powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dopraw wg uznania.

Krok 4

Wyjmij z lodówki kruchy spód, wylej nań nadzienie i wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Krok 5

Przed podaniem śmietanę kremówkę ubij z cukrem i ziarenkami wanilii na sztywno. Za pomocą łyżki przybierz nią zimne ciasto. Całość ozdób orzechami pekan (lub włoskimi) i posyp cynamonem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×