Pavlova z malinami
Składniki
beza
- 11 g białek
- 550 g cukru
- 1 łyżka białego octu winnego
krem
- 1 L kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 100-150 g cukru pudru
- 1 kg malin (do przełożenia i dekoracji)
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier. Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15 (w trakcie pieczenia może się trochę rozpłynąć). Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Czynność powtórzyć do wykorzystania ubitej masy*. Bezowe spody przełożyć przygotowanym kremem, na każdy układać maliny. Udekorować listkami mięty. Podawać.
Krok 2
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
* ja za jednym razem piekłem 3 bezowe okręgi. Na ten czas, naczynie z pozostałą masą z białek owinąłem folią i odstawiłem. Przed wyłożeniem kolejnych porcji do pieczenia, należy ubić masę ponownie (po kilku godzinach czekania opadnie). Ubicie może zająć trochę więcej czasu niż na początku.