Ciasto Czekoladowe z Całymi Gruszkami
Składniki
- 6 szt małych gruszek
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 jaja XL
- 125 ml oleju roślinnego
- 4 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szyczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę . Następnie kolejno dodajemy żółtka, ciągle mieszając, a następnie cukier. Makę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i partiami wsypujemy do masy. Na końcu wlewamy olej oraz ekstrakt z wanilii.
Krok 2
Całość starannie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Ciasta będzie bardzo mało i będzie dość gęste - jednak niechaj to Was nie niepokoi, bo tak ma być. Wyrównujemy powierzchnię.
Krok 3
Gruszki obieramy ze skórki oraz specjalnym ustrojstwem :) wydrążamy środek. Wtykamy je w ciasto w sposób widoczny na zdjęciach.
Krok 4
Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 170C. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Krok 5
Uwaga: proporcje skladników przewidziane zostały na tortownicę o śr. ca 22cm.